Fontänen och platsen

I samband med att MIT-huset byggdes så skapades också campustorget. Det bestämdes att någon form av konstnärlig utsmyckning skulle finnas där. Förslaget från arkitekten var en fontän med konstverk. Akademiska hus som äger fontänen idag fanns inte på denna tid så det var kungliga byggnadsstyrelsen som handlade detta. Statens konstråd fick i uppdrag att föreslå lämpligt konstverk. Konstverket betalades av kbs/Akademiska hus vilket gör att ägandet ligger hos Akademiska hus. (Information från Akademiska hus)

Mats Olofgörs fick i uppdrag att göra en skulptur till fontändammen, vilken var byggd då han blev tillfrågad. Att göra en fontänskulptur så pass långt norrut innebar att vattnet kommer vara avstängt stora delar av året. Därför valde Olofgörs att ha Vågspel där, då formen är som vågor och då vattnet ersätts med ljus under den kallare och mörkare delen av året så uppstår en illusion av ett vågspel antingen med hjälp av ljus eller vatten. Olofgörs valde att göra en stående form för att arbeta med kontrasten till universitetets ganska låga byggander, då Olofgörs jobbade med skulpturen var det huvudsakligen tvåvåningsbyggnader runt platsen, och utsträckta byggander i ett relativt öppet landskap. Olofgörs arbetade med en stående form och i och med det så funderade han också på något om kunskapens träd, svarade han då vi frågade om det fanns en paradistanke med Vågspel. Hur lång tid det tog att skapa/göra Vågspel kommer Olofgörs inte exakt ihåg, men någonting runt 8 månader då inräknas att göra delarna, fullskaleprovet, gjutning, svetsning och patinering, samt transportering och montering plus annat däremellan. Den 15 maj 1995 invigdes fontänen/ skulpturen. (Information från Olofgörs 25/10 2012)   

Någon gång runt året 2008 fick MIT-fontänen ny belysning då den gamla belysningen under hösten blivit svårt vandaliserad. Istället för att reparera lamporna valde Akademiska hus att man skulle montera helt ny LED-teknik i form av lysdioder. Fördelen med denna teknik var lägre energiförbrukning och att nya strålkastare är tåligare för yttre våld. Den nya belysningen sattes igång i december samma år (Akademiska hus nyhetsblad nr 4).

Vandalisering är något som brukar ske då konst men också annat möter kritik av något slag från folk, så kan detta betyda att denna fontän inte är uppskattad av alla? Det kan vi inte veta säkert. 

Fontänens material

Skulpturen Vågspel är av brons och rostfritt stål, samt rinner vatten nerför skulpturen under varmare delen av året och ljus dioder belyser den under den kallare delen. Pelarna i Vågspel är 9×1×1 m, fast pelarna är i olika höjder. Fyra pelare är i brons och de är pelarna som är ytterst i skulpturen, mittenpelaren är i rostfritt stål och det är från denna pelare som vattnet rinner ner. Själva dammen är på en upphöjd trappa som består av 3 steg, och i dammen ligger stenar. (www.olofgors.nu 2012-10-25) 

Mats Olofgörs

Mats Olofgörs föddes 1954 och är en svensk skulptör som även arbetar som landskapsarkitekt. Olofgörs började 1979 på Konstfack i Stockholm för att lära skulptur. Han har blivit känd för hans ofta storskaliga abstrakta skulpturer som smyckar b.la. trafikplatser, gator, parker och torg. Olofgörs använder ofta effektfulla belysningar och ljus för att betona och förstärka sina verk, eller så arbetar han enbart med ljussättning av offentliga miljöer. Det troligen största landskapskonstverket i Sverige Alirs öga står Mats Olofgörs bakom. (www.sv.wikipedia.org/wiki/Mats_Olofg%C3%B6rs  2012-10-25)

Skulpturer enligt Olofgörs

Skulptur är likt ljus rumsbyggande. Gemensamt eller var för sig kan dessa media, den skulpturala formen och ljuset, det materiella och immateriella användas för att arbeta med rumsliga gestaltningar och konstnärliga uttryck. Även i de arbetena som inte har ett aktivt ljus är medvetandet om ljusets betydelse för upplevelsen av form och volym viktigt. (www.olofgors.nu 2012-10-25)
 

Fontäners historia

En fontän (även kallad springbrunn eller vattenkonst) är en anläggning där vatten i olika former och genom olika rörelser utnyttjas i konstnärligt och dekorativt syfte. Fontäner hade förr en ren praktisk uppgift, de skulle innehålla dricks-och bruksvatten för allmänheten. Vattenpumpar och drickvattenfontäner är kända sedan antiken. Fontäner med rent dekorativ funktion anses ha introduceras av romarna.
(www.wikipedia.org/wiki/Font%C3%A4n 2012-10-25)

 

Leave a comment